Onderhoud

Natuurvriendelijk onderhoud

Onkruid vergaat niet of bestaat niet? Dat ligt er maar net aan waar het staat, als je het aan mij vraagt. Als het in de weg staat, niet mooi is, of als het andere planten in hun groei belemmert: dan trek ik het eruit. En anders kan het nog sierlijk bloeien, ook voor de bijtjes. Compost toevoegen is vaak de oplossing voor de langere termijn. Een gezonde bodem voorkomt ongewenste ‘oplossingen’ van de natuur om de bodemconditie te herstellen.
Het snoeien van struiken kan best ook in harmonie met de natuur. Op het juiste moment in het jaar, afhankelijk van de soort, en bevorderlijk voor mooie bloei en lekker veel vruchten. Verder is het een kwestie van een mooie vorm behouden die past bij de maat van de plek.

Een groot deel van tuinonderhoud gaat namelijk om kijken. Goed kijken. Als ontwerper gaat dat bij mij vanzelf. Als ik klaar ben met onderhoud in een tuin ziet het er daarna vaak nog heel natuurlijk uit, bijna alsof ik niks heb gedaan. Maar dat is uiteraard niet waar! Je compostton of otto/container zal vol zitten met onkruid, dood blad en afgesnoeide takken als ik weg ben!

Tuinieren is het meest ontspannend zonder gemotoriseerd gereedschap. Je kunt het zien als mindful sporten, zonder herrie en stank, met als resultaat een opgeruimde tuin. Het beste van alle werelden!

Zin om het ook te ervaren? Ik leer het je graag! Kijk je liever toe, of laat je het helemaal aan mij over? Allemaal goed 🙂 Alles kan.

Projecten

Hovenier en landschapsbeheer

Met handgereedschap en elektrische heggenschaar doe ik onderhoud aan tuinen en op grotere locaties zoals landgoederen en parken. Aanplanten van vaste planten en kleine struiken doe ik ook, zolang het in mijn kleine auto past. Ik geef graag tips over het natuurvriendelijk tuinieren of natuurbeheer op grotere schaal en als je wilt kunnen we samen […]