Over Milja

Planten, natuur en mooie dingen brengen mij ontspanning, en dat goeds wil ik delen. Daarom vind ik het zo leuk om buitenruimtes mooier te maken met een handig ontwerp of door het netjes en natuurvriendelijk te onderhouden. De wijdere omgeving neem ik altijd in beschouwing, zodat gebieden en ruimtes elkaar aanvullen. Een plek is in mijn ogen goed als het lijkt ‘alsof er niks gedaan is’, alsof het altijd al zo geweest is en precies zo hoort te zijn. Dan is er samenhang tussen natuur, schoonheid en een praktisch functionerende ruimte.

20200602 Milja

Ik maak ontwerpen voor landschappen, de stedelijke openbare ruimte, erven en tuinen. Tuinen en landgoederen help ik onderhouden op natuurvriendelijke wijze, zowel samen met de eigenaar en andere hoveniers als alleen. Je kunt me om advies vragen, een verhaal, een globale schets of bijvoorbeeld een gedetailleerd beplantingsplan. Ook draai ik mee in projectteams bij overheden en bedrijven. Zolang het maar iets goeds kan worden!

Korte versie van onderstaande? Kijk op LinkedIn.

Na een half jaar kunstacademie bleek dat ‘praktisch bruikbaar’ voor mij een belangrijke term is, dus switchte ik naar de opleiding tot grafisch vormgever. Daar behaalde ik mijn diploma, maar ik wilde meer. Meer groen vooral. Bezig zijn met papier en mensen was maar een deel van de wereld vond ik. Mijn liefde voor ontwerpen met planten is aan aan Hogeschool Van Hall – Larenstein in Velp echt gegroeid. In 2015 ben ik afgestudeerd als landschapsontwerper, wat als voordeel heeft dat ik ook in tuinontwerpen naar het grotere geheel kijk, de samenhang met de omgeving. In het laatste jaar van mijn opleiding ben ik tijdens de minor ‘Levenskunst voor professionals – filosofie, wereldreligies, spiritualiteit’ aan de Hogeschool Utrecht begonnen met vrijwillig natuurbeheer op landgoed Sandwijck, om te zien hoe natuur zich handhaaft onder menselijk gebruik en beheer. En om het weldadige, verbindende effect van groen op mensen van dichtbij te ervaren! Sindsdien ben ik liefst zoveel mogelijk buiten en geef ik gevraagd en ongevraagd mijn mening aan de gemeente van mijn woonplaats via participatiebijeenkomsten en lezingen.

Ik heb brede interesses en hou van afwisseling. Zo heb ik als landschapsontwerper gewerkt bij adviesbureau Eelerwoude aan erfontwikkelingen, rood-voor-rood, en zonnevelden, en bij de Gemeente Utrecht aan buurtparkjes en het ontwerp voor de noordelijke ringweg langs woonwijk en forten. Ook werkte ik buiten met hoveniersbedrijf Van der Tol in de museumtuin van Singer en deed ik onderhoud bij kinderdagverblijven en particuliere tuinen met ecologisch hovenier Rob van der Steen. Sinds januari 2021 werk ik twee dagen per week bij Passie voor Tuinen als tuinontwerper. Mijn week vult zich momenteel makkelijk op met zzp-werk zoals tuinontwerpen en visies ontwikkelen voor woonwijken en bedrijventerreinen in de Gemeente Deventer.
Ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren en beter te worden in wat ik al kan, dus volg ik cursussen zoals hommelherkenning, kettingzagen, ontwerp van voedselbossen, inheemse planten in siertuinen, veilig werken en veldhulpverlening. Komend jaar verdiep ik me in praktische tuinen met hoogteverschillen.

Sinds mei 2020 woon ik in het wonderschone Twente om hier de wereld zo mooi te houden als ie is, of zelfs nog mooier te maken. Mooier betekent wat mij betreft nog steeds praktisch en oogstrelend, maar ik ben ook opgevoed en opgeleid om duurzaam te denken, in balans met de aarde. Duurzaamheid neemt nu gelukkig een grote vlucht, en om daarin meer te kunnen betekenen en bijleren heb ik me aangesloten bij vakgroep Wilde Weelde. Onze eigen tuin wordt een voorbeeldtuin die jaarlijks open is voor publiek. Velt is daarbij een handig opstapje met tips over ecologisch eten, leven en tuinieren. Ook mooie dingen, kunstobjecten, blikvangers in je tuin kan ik nog steeds van harte aanbevelen, dus kijk eens bij Galerie de Ruimte in Ootmarsum en laat mij er een tuin omheen ontwerpen 😉

We wereld onder de zon is weids!
Laten we er met z’n allen het mooiste van maken en er eindeloos van genieten!

Contact

miljavanhooft@gmail.com
06-40281484
KvK-nummer 69924155
BTW-ID NL001517426B63
Vestigingsplaats Ootmarsum