Villatuin in Engelse sferen: onderhoud en vernieuwing

Deze grote tuin is bijna een klein landgoed qua formaat en stijl. Ooit ontworpen door een landschapsarchitect en nog steeds een genoegen om in te werken. Het onderhoud is op sommige plekken achterstallig, maar dat ontmoedigt me niet. Het resultaat na een middag (of seizoen…) hard werken valt gewoon op.

Hier onder staan drie projectjes in deze tuin.

Deze schaduwborder bestond compleet uit zevenblad. Er stond alleen nog elfenoor. De onkruidwortels heb ik uit de grond gezeefd met een krat en compost toegevoegd voor een gezonde herstart van de border. Arbeidsintensief, maar het resultaat is geweldig! Er zijn schaduwminnende soorten geplant met lichte tinten die mooi uitkomen in het donker. Deels wintergroen en qua bladstructuur een aanvulling op het bestaande groen.
En geen zorgen, er zijn nog genoeg andere plekken in de tuin waar de wonderschone witte bloemschermen van het zevenblad nog wel bijen mogen verblijden 😉 Na de bloei pluk ik ze af zodat de mieren niet met de zaden aan de wandel gaan en er nieuwe plantjes komen.

In deze zonborder stond Veronicastrum pontificaal voor de sieresdoorn en hing over de omringende lage planten heen. De lage planten vormden trouwens een kleine chaos. Nu is de Veronicastrum verplaatst naar een plek tussen heesters en hogere beplanting voor meer steun en een betere opbouw in de borders. En hier in de zon wuiven grasjes tussen grotere groepen bloeiende planten en lage heesters. Het beeld is rustiger en er is meer zichtbaar. Door de verspreide bloeitijden en opvallende bladkleuren is het een vrolijke speelse border.

Op sommige werkdagen ontdek ik nieuwe tuindelen en leg schatten bloot. Dit is de koelste plek in de zomer, in de diepe schaduw van hoge bomen en overhangende struiken. Een egel had het ook al ontdekt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s