Aan de flank van de Utrechtse Heuvelrug waar de zwarte zandgrond matig droog is, liggen sierlijke landgoederen ontworpen in Engelse Landschapstijl. Dat is in contrast met de rechte patronen van de weilanden en stratenpatroon van De Bilt. Onze flat uit 1955 is al net zo recht. We wonen op ±70 m2 op de eerste etage, met een tuin die net zo groot is. Het nieuwe tuinontwerp is een samenhangende mix tussen deze twee werelden, met zowel rechte lijnen als verrassende doorkijkjes door een glooiende oase.
Toen we het kochten was de tuin prima, maar wel vol drukke kleuren, materialen, vormen en stijlen. Elke avond na werk verplaatste en verving ik planten, tot ik tijd genoeg had om ook de verharding aan te pakken. Na stapels schetsjes en weken modder voldoet het nu aan al mijn wensen. Dit kan ik.
Foto’s: mei 2019.
Het is nu klimaatbestendig en glazenwasservriendelijk ingedeeld en er is vooral meer privacy door de plaatsing van heggen. Ook de trap vanaf ons balkon is een praktische opwaardering en een vrolijk element. De vijver en grote kornoelje zijn met rust gelaten, maar door de nieuwe vormen en hoogtes van terrassen en paden zijn ze veel beter beleefbaar. Er zijn doorkijkjes en blikvangers en alle rust om de 20 kikkers en 12 vogelsoorten te tellen. De kleuren zijn kalmpjes wit, geel, groen met wat roodbladigen. Het is mijn sprookjestuin en het wordt alleen maar mooier als de planten groeien.



Foto’s vlak na aanleg in maart 2019.
Foto’s zomer 2019.