Tuinontwerp voor een kindvriendelijke tuin op een terp

De tuin in de oude situatie toont weinig samenhang en is ook niet praktisch in gebruik, als je kijkt naar de locatie van de schommel zo vlakbij de schuur boven de stenen, en het formaat van het terrasje met 4 stoelen…

Een jong gezin heeft het huis bijna af, en na jaren verbouwen is nu de tuin aan de beurt. Ze weten al wel waar de fijne zonnige en luwe plekjes zijn en waar ze graag zitten en naar kijken. Ze bruisen ook van de ideeën voor een moestuin, fruitbomen, een mooie krentenboom en de vijver is al veranderd in veilige zandbak voor de twee dochters. Maar ze zien dat er niet echt samenhang ontstaat hoe ze nu telkens losse dingen aanpakken en aanplanten. Ze vroegen mijn advies.

Daarom schets ik onderstaand plan. Het bijzondere is dat het huis op een terp staat, waardoor er 70 cm hoogteverschil is op ongeveer 2 meter afstand van het huis. Een lage of golvende heg kan deze lijn benadrukken en gelijk de fietsenberging aan het zicht onttrekken. De ovale terrassen en speelveld en de slingerende paden geven de tuin een zachte uitstraling. Door zichtlijnen te onderbreken ontstaat diepte en verrassing. Ook zijn er speelplekken voor de kinderen en mooie bloemborders zichtbaar vanuit de huiskamer.

Huidige situatie
Huidige situatie
Het ontwerp houdt rekening met eisen en wensen
Eisen en wensen
Ontwerpschets in grote lijnen met toelichting
Verdere toelichting

De ideeën zijn in goede aarde gevallen, en grotendeels meteen uitgevoerd. Herfst is het ideale seizoen voor grote klussen, en begin zomer zag de tuin er dan ook al zo uit:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s