Bij adviesbureau Eelerwoude heb ik gewerkt aan diverse zonnevelden. Van een prille verkenning van de mogelijkheden op de plek, tot een uitwerking van de hoeveelheid zonnepanelen en de plantensoorten aan de randen van het veld. Hier een voorbeeld in een tussentijdse ontwerpfase.
Lees hieronder wat een veld vol zonnepanelen kan opleveren voor de omgeving, behalve duurzame energie.
De situatie van de meeste plangebieden voor zonnepanelen is als volgt: Ze zijn in agrarisch gebruik, maar niet rendabel. De grond is bemest, het vlak optimaal gevuld tot aan de randjes met een monotoon gewas. Veel landschapselementen zoals heggen en houtsingels zijn verloren gegaan met ruilverkavelingen. Voor de natuur is veel agrarisch gebied een woestijn, en voor de mens een kaal aangezicht.
Met de plaatsing van zonnepanelen veranderd het grondgebruik, met een aantal voordelen. Het grondvlak onder de panelen word meestal kruidenrijk grasland, dat extensief begraasd word door een lokale schaapskudde, waardoor bloemen tot bloei kunnen komen. Dat is goed voor insecten. De randen van het panelenveld worden vaak aangekleed met beplanting die past bij het landschap en de streek. Hierdoor wordt het zicht op de zonnepanelen in meer of mindere mate beperkt, maar worden ook stukjes cultuurhistorie teruggebracht in het Nederlandse landschap. Watergangen krijgen soms een natuurlijker oeverprofiel waar dichte oeverbegroeiing kan ontstaan. De ecologie heeft eigenlijk altijd baat bij de nieuwe inrichting van de plek. Op enkele plekken is het mogelijk om wandelpaden aan elkaar te verbinden of een informatiepaneel over de omgeving te plaatsen. Het advies is altijd om de toegevoegde waarden te handhaven nadat de zonnepanelen worden opgeruimd. Hierdoor is er niet alleen duurzaam energie opgewekt, maar ook een duurzaam, aantrekkelijk, natuurrijk landschap ontstaan.