Tuinontwerp en onderhoud

Met zowel ontwerp, advies als onderhoud help ik je om van jouw stuk grond een fantastische tuin te maken en om ‘m zo te houden.

Natuurvriendelijk onderhoud

Onkruid? Vergaat niet of bestaat niet? Dat ligt er maar net aan waar het staat, als je het aan mij vraagt. Als het in de weg staat, niet mooi is, of als het andere planten in hun groei belemmert: dan trek ik het eruit. En anders kan het nog sierlijk bloeien, ook voor de bijtjes.
Hetzelfde geldt voor het snoeien van struiken. Op het juiste moment in het jaar, afhankelijk van de soort, en bevorderlijk voor mooie bloei en lekker veel vruchten. Verder is het een kwestie van een mooie vorm behouden die past bij de maat van de tuin.

Een groot deel van tuinonderhoud gaat namelijk om kijken. Goed kijken. Als ontwerper gaat dat bij mij vanzelf. Als ik klaar ben met onderhoud in een tuin ziet het er daarna vaak nog heel natuurlijk uit, bijna alsof ik niks heb gedaan. Maar dat is natuurlijk niet waar! Je compostton of otto (container in Twente) zal vol zitten met onkruid, dood blad en afgesnoeide takken als ik weg ben!

Tuinieren is het meest ontspannend zonder gemotoriseerd gereedschap. Je kunt het zien als mindful sporten, zonder herrie en stank, met als resultaat een opgeruimde tuin. Het beste van alle werelden!

Zin om het ook te ervaren? Ik leer het je graag! Kijk je liever toe, of laat je het helemaal aan mij over? Allemaal goed 🙂 Alles kan.

Ontwerp of aanpassing

Als je tuin niet past bij hoe je ‘m zou willen gebruiken, of je merkt dat ‘ie niet tegen de hevige regen of lange droogtes kan, dan is het tijd voor aanpassingen of een geheel nieuw ontwerp. Wie weet verander je dan ook van stijl en sfeer… Denk aan je favoriete vakantieland of lievelingskleur. Hou je van knusse hoekjes of kijk je graag ver van je af? Wat is het mooiste aan je uitzicht op dit moment? Wat wil je liever niet meer zien?

Ik kom eerst eens langs om kennis te maken met jou, je tuin, de omgeving en je wensen. Als dat klikt, neem ik de maten op, voel de grondsoort, en maak ik foto’s. Dan ga ik voor je aan het tekenen. Je krijgt een plattegrond, wat foto’s van vergelijkbare situaties om je te helpen verbeelden hoe het zou kunnen worden, en een kort lijstje met de meest beeldbepalende materialen en planten. In zon en schaduw uiteraard. Na één of twee rondes aanpassingen is het plan af en kun je ermee naar een hovenier die het kan begroten en aanleggen. Bij die overdracht kan ik aanwezig zijn. Als het kleine aanpassingen in de tuin betreft kan ik je wellicht ook zelf ondersteunen in de aanleg.

Gaandeweg ontwerpend onderhouden kan ook, dan veranderen we de tuin terwijl we tuinieren, beetje bij beetje. Een geleidelijke verandering is soms gemakkelijker aan te wennen dan aan een (kostbare) grote ingreep. Daarom kan een ontwerp natuurlijk ook in fases aangelegd worden. Niet alles tegelijk, maar wel volgens een plan dat leidt tot goede samenhang en praktisch functioneren.

Beplantingsplan als taart onder de kers

Planten zijn net zo belangrijk als de smaak en kleur van een taart, en het ontwerp is de bakvorm. Nou gebruik ik nooit een standaard bakvorm, elke tuin is uniek.

Een beplantingsplan bij het tuinontwerp raad ik altijd aan omdat het de sfeer van een tuin maakt of breekt. Het is als het behang in een woonkamer. De indeling kan praktisch zijn, maar als de muren op je afkomen voel je je er toch niet thuis. Of als de planten slecht groeien door de verkeerde standplaats voor de soort, zul je nooit een mooi resultaat krijgen.

Ook als de bodem- en lichtvoorkeur wel kloppen, dan nog kan een plant bijvoorbeeld te hoog zijn en het uitzicht blokkeren, omvallen over het tuinpad of juist schitterend de dauw vangen in het ochtendlicht…
Met de juiste beplanting op de juiste plaats kun je de sfeer neerzetten die je wilt, wanneer je die wilt. Denk aan tropische zomers, of een vogelrijk najaar met lekkere bessen en noten, wuivend gras als in de duinen of de ‘Dutch New Wave’, een geurig vroeg voorjaar vol hommels, … of een evenwichtige mix van jouw smaak en fantasieën!

Beplantingsplan als taart onder de kers